Forlader du Facebook, vinder tosserne

Søren Espersen(DF) meddelte i den forgange uge, at han forlader Facebook p.g.a. den forråede debattone.

espersen

Også programmet ‘Ti Stille Kvinde’ på DR2, viser eksempler på, at tonen er ekstra hård – her mod de kvindelige politikere. Der er fokus på en forrået debattone, hvor smålige, grænsende til ondskabsfulde typer gemmer sig bag skærmen og har fundet vej til bl.a. Facebook for at komme af med deres galde.

Det er givetvis noget alle politikere, debatører og kendisser med markante holdninger m.v. har oplevet – muligvis mere nu end før. Men løsningen må aldrig være bare at forlade Facebook. Løsningen er heller ikke, at man bare skal acceptere tonen, som en ‘ekspert’ slår til lyd for i avisen.dk.  Løsningen er at sætte sig ind i mediet, bruge mediets redskaber og tage magten over sin egen tilstedeværelse på mediet.

Tidligere blev “tosserne” i den offentlige debat sorteret fra af diverse redaktører. På sociale medier kan alle komme til orde, og her har tosserne fundet en ny kanal, hvor de blot skal råbe lidt højere og være lidt mere markante end alle de andre, for at der bliver lagt mærke til dem. Derfor kræver det også en helt anden håndholdt indsats fra politikerne eller andre kendissers side.

Facebook kræver tid og indsats. Hvis man tror, at man kan være på Facebook og undgå kritik, fordi journalistfilteret ikke er tilstede på Facebook, så bliver man slemt skuffet. Man kan ikke blot skrive sit synspunkt og trænge igennem til sine følgere uden udfordringer. Facebook kræver aktiv moderation, og man må bruge mediet på mediets præmisser. Man skal tage stilling til, hvilken rolle man vil indtage via mediet – også med de muligheder, der er for at styre debatten.

Man kan ikke være på Facebook og være ven med alle. Er man en offentlig person, skal man have en profil for at holde kontakt med familien og de nære venner, og så skal man etablere en side til den offentlige debat. En side giver netop mulighed for at styre debatten. På en side kan du moderere, måle og administrere fuldt ud. Du styrer selv om følgerne kan sende dig private beskeder. Du styrer selv om følgerne kan lave egne opslag på din side. Du har et aktivt spamfilter, hvor du selv kan blackliste en lang række ord, og så kommer indlæg indeholdende de ord aldrig til syne på siden. Og til sidst har du det ultimative værktøj, nemlig at blokere tosserne fra siden.

Brug værktøjerne. Tag styring over din side og moderér aktivt. Lav også et kodeks for siden, som ligger synligt tilgængeligt. Så er spillereglerne klare. Det er misforstået, at alle skal have lov at skrive frit, og som de har lyst til. Din side og din tilstedeværelse på Facebook er din egen, og du bestemmer reglerne. Brug den ret og styr debatten. Så kan du igen få brugbare input fra dine reelle følgere. Dem, der faktisk er der, fordi de nyder den direkte adgang til dig som person. Dem, som har konstruktive input at bidrage med, og som kan være en gevinst for dig i dit daglige arbejde.

Husk derfor disse 5 konkrete råd:

  • Lav et kodeks, hvor du tydeliggør spillereglerne for din tilstedeværelse
  • Brug Facebooks værktøjer for aktiv spamfiltrering
  • Moderér kommentarer og indlæg på siden, spammarkér eller slet.
  • Udeluk dem, der ikke kan overholde spillereglerne
  • Gør tydeligt opmærksom på indlæg, der er på grænsen, svar igen og bed folk respektere sidens kodeks.

Tosserne er der stadig, som de altid har været, og de har også andre veje end Facebook til at ytre deres tåbeligheder – og trusler skal naturligvis politianmeldes. Men netop med et medie som Facebook har du rigtig gode muligheder for at styre debatten og stadig få rigtig god værdi af den tid, som du bruger.

Derfor sæt dig ind i mediet i stedet for at vælge debatten fra.


So, what do you think ?